verlijmen-van-kalkzandsteen

Verlijmen van kalkzandsteen: hoe werkt het?

Kalkzandsteen blokken metselen wordt meestal omschreven als kalkzandsteen verlijmen. Leken denken vaak dat er lijm aan te pas komt bij kalkzandsteen lijmen. Dat is niet het geval. Ga je kalkzandsteen blokken lijmen, dan worden de stenen met elkaar verbonden met behulp van een zeer dun laagje dunbedmortel. Hierdoor worden de stenen op krachtige wijze met elkaar verbonden, net zoals je iets met sterke lijm op iets anders zou plakken. In deze blog vertellen we je meer over wat kalkzandstenen precies zijn en waarvoor je kalkzandstenen kunt gebruiken. Ook gaan we dieper in op wat als kalkzandsteen lijmmortel gebruikt wordt en hoeveel mortel per m2 nodig is. Vervolgens tonen we je stap voor stap hoe je kalkzandsteen kunt lijmen.

Wat zijn kalkzandstenen?

Kalkzandsteen staat ook wel bekend als silka. Dit is een lichtgrijze kunststeen die hard en zwaar is. Deze steen is niet poreus en ongebakken. Deze stenen bestaan uit een combinatie van ongebluste kalk, zand en water. Het ongebluste kalk wordt gemengd met het vochtige zand, waarna ze samen onder hoge stoomdruk samen worden geperst in de vorm van bijvoorbeeld een steen, kalkzandsteen lijmblokken of een andere speciale vorm. De stoomdruk zorgt er ook voor dat de kalkzandstenen kunnen verharden. Deze stenen zijn onbrandbaar en, in beperkte mate, vochtregulerend. Let hierbij wel op dat de stenen kunnen gaan zwemmen als de omstandigheden te vochtig zijn. Ook vorst heeft een nadelig effect op de stenen. Daarom worden kalkzandstenen voornamelijk binnen gebruikt.

Al vanaf het einde van de 19e eeuw worden kalkzandstenen in Nederland gebruikt. Ze kunnen voor uiteenlopende constructies gebruikt worden. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld funderingen, spouwmuren zonder anker, dragende binnenwanden en binnenspouwbladen. In vergelijking met alternatieven zoals cellenbeton heeft deze steen een hogere constructieve waarde. Bovendien kan dit materiaal goedkoper geproduceerd worden.

Wat is de kalkzandsteen lijmmortel?

Alhoewel tegellijm gebruikt kan worden voor kleine constructies, waarbij er letterlijk sprake is van kalkzandsteen verlijmen, wordt normaal gesproken gebruik gemaakt van dunbedmortel. Dit wordt ook wel lijm voor kalkzandsteen of kalkzandsteen lijmmortel genoemd. Dunbedmortel is opgebouwd uit zand, cement en water. Hierbij wordt een kleine korrelgrootte van maximaal 1 mm gehanteerd. Bij standaard mortel is de korrelgrootte groter. Alhoewel de aangebrachte laag mortel dun is, ontstaat er wel een permanente hechting.

De kleine korrelgrootte zorgt voor een sterke kleefkracht. Dunbedmortel is hierdoor goed bestand tegen allerlei krachten van buitenaf, zelfs bij dunne verbindingen van 1 tot 3 mm dik. Dunbedmortel is hierdoor stabieler en zorgt ook voor een betere isolatie, omdat er minder voegen in de muur zijn. Bovendien hoeft er minder mortel gebruikt te worden, waardoor het metselwerk sneller droogt. Het is hierbij wel van belang dat onregelmatigheden voorkomen worden, want de dunne mortellaag kan dit niet compenseren.

Hoeveel kalkzandsteen lijm per m2?

De hoeveelheid kalkzandsteen lijm per m2 hangt van een aantal factoren af. Zo is de wanddikte een bepalende factor, maar ook het type lijmblok zal bepalen hoeveel kalkzandsteen lijm per m2 je moet gebruiken. Daarnaast is er nog het morsverlies. Er kan altijd wat dunbedmortel verloren gaan door gemors. Zorg er daarom altijd voor dat er voldoende mortel gemaakt wordt dan wel besteld wordt. Hieronder laten we je zien wat het verbruik per wanddikte en type lijmblok is, waarbij morsverlies niet wordt meegerekend:

  • 67 mm en L67/298: 1.7 kg per m2
  • 100 mm en L100/198: 3.5 kg per m2
  • 120 mm en L120/198: 4.9 kg per m2
  • 150 mm en L150/148: 7.6 kg per m2
  • 150 mm en L150/198: 6.3 kg per m2
  • 214 mm en L214/098: 15.2 kg per m2
  • 214 mm en L214/148: 11.3 kg per m2
  • 300 mm en L300/098: 22.4 kg per m2

Kalkzandsteen lijmen stappenplan

Bij de eerste stap begin je met het mengen van de mortel met water. De mortel wordt aangeleverd in poedervorm. De fabrikant heeft aangegeven wat de juiste hoeveelheid water is waarmee je dit moet mengen. De instructies staan op de zak. Meng dit met elkaar met behulp van een roerstaaf op lage snelheid, waarna er een vaste en consistente massa ontstaat. Laat de mortel zo’n 10 minuten rijpen.

Bij stap twee ga je aan de slag met de verdere verwerking van de mortel. Doe hier niet te lang over, want na 4 uur begint de vaste massa al uit te harden. Ga je op een warme dag hiermee aan de slag, maak dan de blokken een klein beetje nat en werk niet meer dan twee meter vooruit. Dit voorkomt verbranding en komt de hechting van de mortel ten goede.

Ook de stenen moeten voorbereid worden, wat de derde stap is. Dit doe je door ze vrij te maken van stof, vet, kruimels en andere vuiligheden. Dit komt de hechting van de mortellijm ten goede. Dit zal een mooier en steviger eindresultaat opleveren. Je kan alvast een kimlaag opzetten als basis. Zorg ervoor dat deze laag compleet recht geplaatst wordt.

Bij stap vier breng je de mortel aan op het metselwerk. Hiervoor kun je een lijmschep gebruiken. Je kunt hierbij het beste een dikte van 3 tot 4 mm aanhouden. Dit levert je uiteindelijk een voegdikte op van 2 mm. Plaats de lijmschep op de kopse kanten van de elementen en pas de mortel toe. Plaats de blokken en geef ze een aantal klopjes totdat ze waterpas liggen. Om te voorkomen dat de blokken gaan scheuren, pas je een dilatatievoeg toe. Staat de wand, dan gebruik je een spackmes om alle lijmbaarden af te steken. Dit doe je over het algemeen ongeveer een uur na het lijmen.

Kalkzandsteen lijmblokken laten plaatsen door Mulderij B.V.

Kalkzandsteen lijmblokken verlijmen is vakwerk. Je kunt hiervoor terecht bij Mulderij B.V. Dit hebben wij al voor diverse projecten gedaan. Wij hebben menig aannemer geholpen met deze klus. Naast lijmwerken kun je ook bij ons terecht voor metsel- & voegwerken en steigerwerken. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte aan via onze website.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.